با تو آرام می شوم
«روحم فدای روح تو و جانم سپر بلای تو ...
... اگر در شرایط خوب باشی من با تو هستم و اگر در شرایط بدی باشی من نیز با تو هستم.»
***
کوچکترین واحد اجتماعی، این روزها حال خوشی ندارد و در معرض انواع آسیبهای اجتماعی است. این خبر چند سالی است که از زبان جامعهشناسان و روانشناسان شنیده میشود. دلیل اصلی حال بد "خانواده« مورد غفلت قرار گرفته است، در حالی که در فرهنگ اسلام بیشترین توجه به تکریم و تعالی خانواده است. خانواده ای که شیوهاش را با اصول و قواعد اسلام برنامه ریزی کرده باشد و از این اصول و چارچوب تبعیت کند، کمتر در معرض آسیب است. در خانواده اسلامی نقش و روابط بین زن و شوهر از همه مهمتر است. آشنایی و پایبندی زن و شوهر به حقوق یکدیگر در کمال عشق، احترام و ادب برترین الگو و مدل برای فرزندان است.
در اسلام مرد به عنوان سرپرست و مدیر کلان خانواده در نظر گرفته میشود و باید این وظیفه را به خوبی در حق تک تک اعضای خانواده اجرا کند.
«هر که به اهل خود بدی کند، از او امید احسانی نسبت به دیگران نمیباشد.» این کلام مردی بزرگ است که وقتی روزی از زندگی مشترک او سؤال شد، فرمودند: «و الله ما اغضبتها و لا اکرهتها علی امراً» خدا را گواه میگیرم که در هیچ موردی خشم فاطمه (سلام الله علیها) را درنیاوردم و او را به هیچ کاری به صورت تحمیلی وادار نکردم و فاطمه (سلام الله علیها) نیز چنین بود که در هیچ موردی خشم مرا برنیانگیخت و در هیچ امری از من سرکشی نکرد.
زن نیز در اسلام به عنوان مدیر داخلی خانه و خانواده در نظر گرفته میشود و با عواطف و احساسات زنانه خود به امور مربوط به همسر و فرزندان و تصمیم گیریهای مربوط به آن میپردازد.
«جهاد المرئة حسن التبعل»(۱) جهاد زن برخورد متناسب با همسر است. البته این گفتار فقط مربوط به نحوه برخورد زن با شوهر نیست، مربوط به مدارا و مهربانی با کل اعضای خانواده است.
برخلاف تصورات رایج، اطاعت و ولایت پذیری زن از شوهر نه تنها سبب از بین رفتن شخصیت زن نمیشود بلکه باعث قوام و بهبود روابط کل خانواده است. معنای خوب شوهر داری کردن و ولایت پذیری در وصیت حضرت زهرا (سلام الله علیها) به حضرت علی (علیهالسلام) بیان شده است؛ «یابن عمّ ماعهدتنی کاذبه ولا خائنه و لا خالفتک منذ عاشرتنی» «ای پسر عمو در این مدتی که در کنار هم زندگی کردیم، آیا تو از من دروغ یا خیانت و یا مخالفت دیده ای!؟ نه! در طول زندگی مشترکمان، جایی سراغ نداری که به شما دروغ گفته باشم، یا در موردی خائنانه رفتار کرده باشم و یا با درخواست و گفتارت مخالفت نموده باشم».
خداوند زن را منبع عاطفه، احساس و آرامش قرار داده است؛ «و از نشانههای خداوند این است که برای شما مردان، همسرانی آفرید تا با آنها آرامش یابید و بین شما محبت و رحمت قرار داد...(۲) زنان هوشمند و موفق زنانی هستند که با این عطایای الهی، در خوشیها و سختیهای زندگی همدل، همراه و همگام همسر و خانوادهاند.
اگر سری به کتب روانشناسی و موضوعات مربوط به روابط زوجین زده باشید، حتماً خواهید دانست که غیر از اسلام، حتی در سایر مکاتب روانشناسی، توجه و تأکید به حفظ شأن و ارزش مرد در خانواده شده است. در این مکاتب نیز توصیه میشود که اجازه دهیم مرد خانواده، مدیر خانواده باشد، نه غول چراغ جادو که فقط چشم بگوید.
__________________________________________________
پی نوشت:
۱- کافی ، ج ۵ ، ص ۹
۲- سوره روم، آیه ی
منبع: سبک زندگی اسلامی