گمان های بی مورد به همسر
يكي از دوستانم به تازگي ازدواج كرده است و الآن در دوران عقد است. او خيلي نسبت به همسرش بددل است و دائم نگران است كه او كجاست. با اين كه به گفته خودش تا الآن هيچ موردي هم از او نديده است. براي درمان اين حالت بايد چه كار كند؟
دوست گرامي، ياري رساندن به ديگران در حل مشكلات زندگي، نشان از توفيق فراواني است كه شما داريد. از اعتمادي كه به ما داريد خوشحاليم.
در پاسخ به سوالي كه مطرح نموديد، به اين نكته توجه كنيد كه مخاطب ما در پاسخگويي، دوست شماست كه مبتلا به سوءظن نسبت به همسرش است. دقت در مطالب ارائه شده و راهكارها، در حل مشكل ايشان مفيد خواهد بود.
برادر عزيز، ابتدا نگاهي به حالت سوءظن شما به همسرتان مياندازيم، سپس راهكارهاي تقويت ارتباط عاطفي بين همسران را بررسي مينماييم.
همانگونه كه ميدانيد، پيوند ازدواج بين مرد و زن براساس احساس نياز به آرامش و لذت است. قرآن زن و مرد را لباس يكديگر مىداند (بقره، آيه 187) و شرط رسيدن به آرامش را عشق و مودت معرفى مىكند( روم، آيه 21 )عشق به همسر مانند نهال درختى است كه اگر به او توجه نشود خشك مىشود. پس لازم است دائما تقويت شود و از آسيبها دور بماند. سرمايه اصلى زندگي، محبت و عشق همسران نسبت به يكديگر است. كسي كه در زندگى نسبت به عشق همسرش بىتفاوت باشد بهاى سنگينى را تحمل خواهد كرد.
برادر گرامي، در اسلام شديداً از ترتيب اثر دادن به گمانهاى بيهوده و بىاساس منع گشته و از انسانها خواسته شده تا زمانى كه به مسألهاى يقين و علم پيدا نكردهاند، درباره آن قضاوت نكنند؛ چرا كه عمل به ظنّ و گمان، رابطه بين آدميان را دچار تشويش و سستى كرده واعتماد را در جامعه از بين مىبرد. پيشوايان دينى و امامان(عليهم السلام) از ما خواستهاند كه كارهاى برادران و خواهران مسلمان خود را بر بهترين شكل حمل نماييم و حتى اگر حمل بر صحت و درستى آن مشكل است، تلاش كنيم تا وجه خوبى برايش پيدا کنيم در غير اين صورت هميشه انسان از ديگران و گفتار و كردار آنان وحشت داشته و چنين خواهد پنداشت كه هر عملى كه انجام مىدهند عليه او صادر گرديده است. حضرت على(عليه السلام) فرمود: «مراقب باش كه سوء ظن بر تو غلبه پيدا نكند، به درستى كه بدگمانى هيچ رفاقتى را بين تو و دوستت باقى نمىگذارد»، (بحارالانوار، ج 77، ص 207)
تا انسان يقين به بدى كسى نداشته باشد حق ندارد به او بدبين شود، بلكه بايد نسبت به او خوشبين باشد. گمان بد و بدبينى وقتى رواست كه انسان يقين به بدى داشته باشد وگرنه بايد خوشبين باشد.
سوء ظن يكى از گناهان و محرمات مىباشد و اگر كسى به صرف ديدن يا شنيدن چيزى به كسى گمان بد ببرد مرتكب حرام شده است چه رسد كه اين بدبيني حاصل توهم و تخيل فرد باشد. البته تذكر اين نكته لازم است كه درباره پارهاى از مسايل اجتماعى، امنيتى و سياسى كه مربوط به حفظ نظام و مصالح اسلام و مسلمين است، احتياط را نبايد از دست داد اما در رفتارهاى شخصى و روابط عادى زندگى، افراد با يكديگر ملاك و ميزان خوشبينى و بدبينى همان يقين داشتن به بدى افراد است.
در رابطه با مشكل شما نکاتي کلي را يادآور مي شويم اميد است در همين سطوح مفيد واقع گردد:
1. نشست و برخاست کردن با افراد شکاک و بدبين، باعث افزايش شک و ترديدهاست که بايد از آن پرهيز کرد.
3. مطالعه خوش بيني و ثمرات و فوائد آن مي تواند در گسترش اين صفت و کاهش بدگماني مؤثر باشد.
4. سعي شود با افرادي هم سخن شويد که روحيه و اميد و خوش بيني در رفتار و افکارشان وجود دارد.
5. يادآوري نعمت هاي الهي و داشته هاي خود در زندگي مشترك و در ارتباط با همسرتان و ارج گذاشتن نسبت به آنها، روح اميد و خوشبيني را افزايش مي دهد.
6. خوب است بدانيد اگر شک و ترديدها بيمورد ادامه يابد، گاهي به حدي ميرسد که به عنوان يک اختلال اضطرابي يعني وسواس تلقي مي شود.
7. ممكن است شما اين رفتار را حفظ عشق مي پنداريد و مثبت، اما در حقيقت چيزي جز يک فکر منفي و سوء ظن بي مورد نيست. اگر بخواهيد همه رفتارهاي همسرتان را در اجتماع با اين ديدگاه نگران تنظيم نماييد به مشکلات وسيعتر و عميقتري دچار خواهد شد.
8. مسلمان نبايد به مسلمانان بدگمان باشد و اين روحيه براى آدمى مضر مىباشد، در نتيجه، سوء ظن نسبت به ديگران موجب وارد شدن ضررهاى فراوان معنوى و حتى مادى به انسان مىگردد.
9. سوء ظن بيجا، زيان هاي فردي و اجتماعي زيادي دارد. از زيان هاي فردي آن در صورتي که شدت يابد اين است که سرچشمه ناراحتي هاي روحي و موجب اضطراب و نگراني مي شود، از همنشيني با دوستان و رفت و آمدهاي مفيد گريزان مي شود. به تنهايي و گوشه گيري بيشتر تمايل پيدا مي کند و بدين جهت از نشاط روحي بي بهره مي گردد.
10. از روش ذهنگرداني استفاده كرده و تلاش كنيد هرگاه فكر بدي درباره همسرتان به ذهنتان آمد سريعاً فكر خود را به امر ديگري مشغول كنيد و افكار مثبتي از همسرتان در ذهن خود پرورش دهيد. اين روش به شما كمك مي كند تا بتوانيد بر سوءظن خود غلبه كنيد.
11. بعضي از افكار خود را در فضايي عاطفي و مناسب، ميتوانيد با همسر خود مطرح كنيد تا با توضيح او آرام شويد اما دقت كنيد كه اين توضيح خواهي زياد تكرار نشود و او احساس بدبيني نكند.
12. بايد راههايي را كه ممكن است با آن، عمل و يا رفتار همسرتان را توجيه كنيد، بررسي نماييد و تا ممكن است عمل او را به نحوي توجيه كنيد و براي آن وجه درستي بسازيد. مثلا توجه داشته باشيد كه به هر حال، زنان در خارج از خانه، با مردان ديگر برخورد دارند. برخوردهاي آنان دليل بر توجه عاطفي همسرتان نسبت به مردان ديگر نمي شود. اين فقط همسر شما نيست كه با مردان نامحرم ديگر، روبه رو مي شود. آيا مي توان همه برخوردهاي معمولي زنان با مردان را بر توجه عاطفي آنان نسبت به مردان تلقي نمود. پيداست كه اين گونه نيست.
13. با دعا از درگاه الهي و توسل به ائمه (عليهم السلام) بخواهيم دلِ ما را از آلودگيها و بدبينيها پاك كند.
منبع: پرسمان