عدم تناسب اعتقادی در ازدواج
تقریبا تمام کتابهایی که در مورد ازدواج نوشته شده است، چه منابع ایرانی و چه آثار خارجی، تناسب و هماهنگی در سطح مسائل اعتقادی و مذهبی را جزو شرایط اصلی همسرگزینی ذکر کردهاند.
حال آقاپسری که در خانواده مذهبی و سنتی بزرگ شده است، به دختری (بخاطر ظاهرش) علاقهمند شده است که متاسفانه دخترخانم و خانوادهاش نسبت به برخی از مسائل مهم مذهبی؛ همچون حجاب و پوشش مناسب، هیچ گونه اعتقادی ندارند؛ مثلا دخترخانم عکسهایی از خود را با پوشش نامناسب در فضای مجازی منتشر نموده است. ازآنجایی که این آقاپسر مذهبی به این دخترخانم علاقه پیدا کرده است، قصد دارد به صورت رسمی جهت ازدواج با او اقدام کند، امّا به راستی آیا میتوان به اینگونه ازدواجها امیدوار شد؟
همانطور که گفته شد وجود تناسب اعتقادی و مذهبی یکی از تناسبات لازمه برای زوجین است و نبود آن مسلما برای هردو (دخترو پسر) مشکل ساز خواهد شد. از این رو اینگونه ازدواجها به صلاح هیچ یک از طرفین نیست، مگر اینکه دختر خانم از روی جهالت، موضوع حجابش را رعایت نکرده باشد و اگر با وی صحبت شود تغییر عقیده میدهد و حجاب را از روی اعتقاد میپذیرد. در این صورت میتوان امیدوار شد.
امّا سوال مهم این است که آیا واقعا این دخترخانم حاضر است به اختیار خود و پس از بحث و گفتوگو مانند آقاپسر و خانوادهاش شود.
در این باره اطلاعات کافی را نداریم. گرچه در صورت پذیرفتن باز هم چون گاهی این دگرگونیها گذراست و امکان دارد از روی احساسات تصمیم گیری شود، شرط عقل این است که شخص، فرد همسان خود را انتخاب کند.
به علاوه، اگر اختلاف مذهبی میان دخترو پسر زیاد باشد، مشکل دو چندان خواهد شد. آموزههای دینی نیز به ما میگویند: پسر با ایمان نباید با کسی که از نظر دینی با او هماهنگ نیست، ازدواج کند. هر چند از زیبایی او زیاد خوشش بیاید!
روایتی از پیغمبراکرم(صلیاللهعلیهوآله) آمده است که فرموده: «هر كه با زنى به خاطر جمال و زیبائیش ازدواج نماید، در او چیزى را كه خوشایند او نیست خواهد دید.»[۱] یعنی اگر صرفا و تنها ملاک برای ازدواج، زیبایی باشد، با چنین عاقبتی روبه رو خواهد شد.
البته باید توجه داشت كه معناى روایت این نیست كه معیار زیبایى اصلا نباید مورد توجه باشد؛ بلكه تاكید دارد كه اولویتهاى گزینش همسر، باید رعایت گردد و اولویت درجه دو و سه جاى اولویت اول را نگیرد.
پینوشت:
[۱]. منتخب میزان الحکمه، ح۲۷۸۶